8 Temmuz 2012 Pazar

Wycinanki Sanatı Nedir?

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası, Polonya-Ukrayna ortak evsahipliği ile futbol severlerle buluştu.
euro-2012
Bu senenin turnuva logosunda görünen şekil dikkatimi çekti. Bunun üzerine araştırdım  ve öğrendim ki;  logoda yer alan lale figürleri Polonya ve Ukrayna'nın geleneksel kağıt sanatı olan Wycinanki'ye gönderme yapıyormuş.
Wycinanki
Wycinanki
Türkçeye ince kağıt oymacılığı olarak da çevirebileceğimiz Wycinanki, dekoratif kağıtların ayrıntılara girilerek kesilmesiyle elde ediyor. Tavuzkuşu, horoz gibi hayvanlarla çeşitli çiçek motifleri de en çok göze çarpan örneklerden.
Wycinanki
Unutulmaya yüz tutan ancak Euro 2012 ile tekrar hayat bulan cıvıl cıvıl ve son derece renkli Wycinanki sanatını ben çok sevdim. Ya siz?
Wycinanki
Wycinanki

3 yorum:

nalan dedi ki...

O zaman,sevgili Bahar; bizim Kaat'ı Sanatının bir benzeri diyebiliriz. Ne yazık ki bizde de son yıllara değin adı unutulmuştu. Ben 1995te duydum ve o günden beri her ortamda anlatmaya çalıştım. Bu ada ve örneklere ise şu ana dek rastlamamıştım. Çok sevindim. Şimdi kaynağa giderek sayende öğrendiğim Wycinanki ile ilgili bilgi edineceğim.
Teşekkür ederim.

nalan dedi ki...

Bende, Hun Türklerinin devamı Sekeller adlı topluluğa ait olan kitapta rastladığım oymalar bunlarla benzer özellikler taşıyor. Belki de Sekeller o bölgelerde yaşıyor. Ona da bakmalı.

Klio'nun Şarkısı dedi ki...

Bizdeki Katı' sanatı:) Ki bizimki çok daha ince bir sanattır. Biz böyle tanıtamıyoruz ama.